Alkaliniteit verlagen: waarom je pH niet daalt en wat je eraan doet


Veel zwembad- en vijverbezitters merken dat hun pH-waarde ondanks herhaalde correcties nauwelijks daalt. pH-minus toevoegen lijkt weinig effect te hebben. De oorzaak? In vrijwel alle gevallen ligt het aan een te hoge alkaliniteit. Wie zijn pH duurzaam wil stabiliseren, moet dus eerst de alkaliniteit verlagen.

Alkaliniteit verlagen: wat betekent dat precies?

Alkaliniteit – ook wel totale alkaliniteit of TA genoemd – is het bufferend vermogen van water. Het zorgt ervoor dat je pH niet te snel stijgt of daalt bij toevoeging van chemicaliën of door externe invloeden zoals regen. Op zich is dat positief. Maar wanneer je TA boven de 140–150 ppm uitkomt, wordt het water zó resistent dat elke poging tot pH-verlaging nagenoeg faalt.


Bij een ideale TA tussen de 80 en 120 ppmkan je pH zich soepel aanpassen aan wat je toevoegt. Een hogere waarde werkt correcties tegen, vermindert de werking van desinfectiemiddelen zoals chloor en veroorzaakt troebelheid en kalkafzetting.

Typische waterproblemen bij een te hoge alkaliniteit

  • Een pH-waarde die hardnekkig te hoog blijft

  • Desinfectiemiddelen zoals chloor of actieve zuurstof die nauwelijks effect hebben

  • Kalkafzettingen op leidingen, tegels en toestellen

  • Troebel of melkachtig water

  • Verzwakte werking van je filterinstallatie

Alkaliniteit verlagen in 4 stappen 

1) Analyseer de beginwaarden zorgvuldig

Een slimme, veilige oplossing om stapsgewijs de alkaliniteit te stabiliseren zijn de alkawatertablets. 

Gebruik een digitale of druppeltest om je TA exact te meten. Noteer de waarde en het watervolume. Boven 140 ppm? Dan is verlaging aangewezen.

2)Pas de juiste pH-verlager toe met aangepaste methode

Kies een product op basis van natriumbisulfaat. Voeg niet de volledige dosis ineens toe. Werk met ¼ tot ½ van de aanbevolen hoeveelheid en breng dit aan op het diepste punt van je zwembad of vijver, met de pomp uitgeschakeld. Dit zorgt voor gerichte werking op de bodem, waar zich de meeste bufferende stoffen bevinden.

3)Laat het water rusten en test na 24 uur opnieuw

Alkaliniteit verlagen vraagt tijd. Wacht minstens een dag voor je opnieuw meet. Herhaal indien nodig. Soms zijn meerdere behandelingen nodig om tot de gewenste 100 ppm te komen.

4) Corrigeer pas nadien je pH-waarde

Omdat je werkt met een pH-verlager, zal ook de pH tijdelijk zakken. Wacht met pH-correctie tot je TA op peil is. Anders blijf je eindeloos heen en weer corrigeren.

Vermijd deze klassieke fouten:

  • Grote hoeveelheden product in één keer toevoegen: dit zorgt voor schommelingen

  • De pomp laten draaien tijdens de dosering: het product mengt dan te snel en mist lokale impact

  • Niet tussentijds meten: zonder feedback weet je niet of je aanpak werkt

  • Onmiddellijk de pH willen herstellen: je riskeert een chemische ‘pingpong’

Conclusie

Wie zijn waterchemie echt onder controle wil krijgen, start met het corrigeren van de TA. Pas daarna kun je pH, desinfectie en helderheid optimaliseren. Alkaliniteit verlagenis dus geen optionele stap, maar een noodzakelijke voorwaarde.


Dankzij de alkawatertabets stabiliseer je je TA op een veilige en gecontroleerde manier, ideaal voor wie zonder gedoe wil genieten van helder en stabiel water.

Een vraag?

De AlkaWaterTabletten zijn ontwikkeld door zwembad en zwemvijver specialist Water Technics. Aarzel niet om je vragen te stellen via e-mail of in de zwembad en vijverbenodigdheden winkel in Lier. Onze specialisten staan klaar om je te adviseren.

ALKA WATER TABLETS

Een optimale waterkwaliteit voor nog meer plezier van je zwembad, zwemvijver of vijver dankzij AlkaWater Tablets. Verhoog de alkaliniteit (KH) in één handomdraai.

© Copyright Water Technics | Privacybeleid

Altijd welkom in onze zwembadwinkel 

Maandag
09:00 - 17:00
Dinsdag
09:00 - 17:00
Woensdag
09:00 - 17:00
Donderdag
09:00 - 17:00
Vrijdag
09:00 - 17:00
Zaterdag
10:00 - 14:00
Zondag
Gesloten
Privacy policy

OK