Veel mensen ervaren jeuk of zelfs uitslag na het zwemmen in een zwembad. Vooral bij gevoelige huidtypes kan dat erg vervelend zijn: eerst voelt je huid droog aan, dan begint het te jeuken en in sommige gevallen ontstaan er rode plekjes of uitslag. Vaak wordt gedacht dat het puur aan het chloor ligt. Maar… dat is meestal niet het hele verhaal.
De echte oorzaak: water dat uit balans is
Als je last krijgt van jeuk of uitslag na het zwemmen in chloor, denk je al snel dat er te veel chloor in het water zit. Maar wist je dat de pH, alkaliniteit en hardheid van het water minstens zo belangrijk zijn voor huidcomfort?
Zwembadwater dat te zacht is, dus met een te lage alkaliniteit of hardheid, kan agressief worden. Het probeert zichzelf te stabiliseren door mineralen aan te trekken… en die haalt het waar het maar kan. Helaas ook uit je huid.
Jeuk na het zwemmen oplossen
Water met te weinig kalk, magnesium en mineralen, probeert zichzelf te stabiliseren, en onttrekt daardoor het nodige, daar waar het kan. Aangezien onze huid een orgaan is met vanalles in zich, zal het water dus ook proberen om zoveel mogelijk mineralen hieruit te halen, om terug in balans te geraken. Water met een te lage alkaliniteit en hardheid, kan zich dus vrij agressief gedragen. In betegelde baden kunnen hierdoor zelfs de voegen tussen de tegels opgelost worden, en de meeste natuursteensoorten worden hierdoor ook aangetast, zeker de kalkrijke soorten zoals arduin en marmer.
Om de jeuk, tgv de irritatie van het water, dus te vermijden, zorg je best dus eerst dat de alkalintiteit en hardheid van je zwemwater hoog genoeg zijn. Daarmee blijft je pH ook mooi op peil, en werkt ook de chloor zacht en stabiel.
Zet dus in op alkaliniteit, en het krabben wordt verleden tijd.